Riekkomiehen jänispata tai "pikajänis" tulee kyseeseen kun lapissa riekkometsällä saadaan iso sattumajänis. Resepti on muodostunut erämiehen kokemuksella, kun pitkän tunturi/jänkhäpäivän jälkeen tarvitaan tuhtia ruokaa. Jos muut raaka-aineet puuttuvat, niin ei hätää pelkkä jäniskin käy, esim. leivänpäälliseksi. Tämä resepti on padalle ja se on todettu maistuvaksi erityisesti tunturissa autiotuvalla tai eräkämpässä. Miksipä ei muuallakin.
Valmistusohje
Normaalista kaavasta poiketen jänistä ei tarvitse riiputtaa, mutta silloin se pitää nuijia mureaksi. Erottele ensin lihat luista. Laita suuremmat lihapalat 1-2 kerrallaan kirkkaaseen pussiin ja nuiji kaikki mureaksi, mutta älä mössöksi.
Ruskista lihat pannulla reilussa voissa. Laita lihat kiehumaan hiljalleen pataan tai kattilaan 0,5-1,0 tunniksi niin että ne peittyvät. Laita perunat toiseen kattilaan kiehumaan ja anna kiehua lähes kypsäksi. Perunat voi korvata osittain porkkanoilla. Lisää perunat lihojen joukkoon. Valuta pois nestettä jos sitä on liikaa, maun mukaan kuitenkin niin että nestettä on reilusti. Lisää suola, pilkottu sipuli, pippuri ja voita.
Anna hautua/ kiehua hiljalleen 15-30 min. välillä hämmentäen. Lisää lopuksi kerma ja kiehauta nopeasti. Nosta pata jäähtymään hetkeksi ennen tarjoilua. Tarjoile ruisleivän kera.
Vinkki: Reseptiä voi säestää oman maun mukaan. Maistuu parhaiten rankan päivän jälkeen.
- Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi
Uusimmat kommentit