Juomia voi tarjoilla mistä tahansa nestettä pitävästä kulhon tapaisesta, mutta erityisesti viinien ja cocktail-juomien eli drinkkien ominaisuudet ja tuntuma pääsevät parhaiten esiin kun niitä tarjoillaan sopivan mallisesta lasista.
Minkä mallisia ovat käytännössä eri juomalasien päätyypit? Valmistajasta ja taiteellisesta näkemyksestä riippuen lasien design voi vaihdella voimakkaastikin, mutta usein suositeltu käyttötarkoitus on mainittu. Alla on lista yleisimmistä lasien malleista käyttötarkoitusten mukaan.
1. Highball-lasi
Tätä voisi luonnehtia monikäyttöisimmäksi juomalasiksi, josta voi juoda vaikkapa vettä arkena ruokapöydässä, mutta se mainitaan sopivana lasimallina useiden alkoholipitoisten juomasekoitustenkin tarjoiluun.
Highball-lasi on vetoisuudeltaan 24-35 senttilitraa, siinä on tyypillisesti paksuhko pohja ja se on kaksi kertaa suurempi kuin grogilasi (lowball-lasi). Highball-lasi sopii nimensä mukaan pidennettyjen (sekoitettujen) juomien tarjoiluun.
2. Lowball-lasi, grogilasi
Lowball-lasi tunnetaan englanninkielisenä myös nimillä "old fashioned glass" ja "rocks glass". Suomessa nimityksenä on useimmin grogilasi. Grogilasista tarjoillaan tyypillisesti viskiä jäillä tai ilman, sekä tiettyjä drinkkejä kuten esimerkiksi valkovenäläinen tai old fashioned.
Grogilasin muoto on matala ja tasaisen leveä. Pohja on tyypillisesti paksu. Toinen muoto on "on the rocks" -lasi.
3. Shottilasi, snapsilasi
Shottilasi on vetoisuudeltaan pieni lasi, josta alkoholi tyypillisesti juodaan kertakulauksella eli "shottina". Vetoisuus on maasta riippuen tyypillisesti 2-5 senttilitraa.
Shottilasia voi käyttää yhtä hyvin kirkkaan vodkan, kuin miedompien yrttiliköörien kumoamiseen snapseina.
4. Collins-lasi
Collins-lasi on vetoisuudeltaan 25-35 senttilitraa, kuten highball-lasikin. Collins-lasissa on ohut pohja ja se on aina sylinterin muotoinen eli tasainen ja suora molemmilta sivuilta, mikä erottaa sen muista juomalaseista.
Drinkin makuun collins-lasi ei vaikuta.
5. Tulip- tai Ale-lasi
Tulip-lasin nimi tulee sen tulppaanimaisesta ulkomuodosta. Alun perin se suunniteltiin belgialaiselle ale-oluelle. Nykyisin lasista tarjoillaan erityisesti vahvempia ale-oluita, kuten belgialaista alea, IPA-oluita ja stout-oluita tai muita vastaavia.
Onkin sanottu, että tulppaanilasi on ainoa olutlasi mitä tarvitaan. Se on erittäin yleiskäyttöinen erilaisille oluttyypeille.
6. Grappa-lasi
Grappa-lasi on kehitetty juuri grapalle, eikä sitä juuri muuhun käytetä, vaikka mikään ei sitä estä. Kyseessä on siten varsin erityistyyppinen lasi.
7. Snifter-lasi, brandy- tai konjakkilasi (aromilasi)
Suomessa snifter-lasia sanotaan myös aromilasiksi, mikä kuvaa hyvin lasin käyttötarkoitusta. Sen on tarkoitus keskittää juoman aromeja. Käsi lämmittää laajempaa alaosaa vapauttaen aromeja, ja kapeampi yläosa keskittää niitä.
Aromilasia täytetään yleensä vain hyvin vähän, vaikka aromilasin vetoisuus on 18-24 senttilitraa. Lasit on suunniteltu siten, että kun lasin kaataa kyljelleen, se pitää juuri oikean määrän nestettä lasissa ennen ylivuotoa.
8. Goblet-lasi, chalice
Goblet on yleistyyppinen, ylöspäin kapeneva lasi. Se ei ole erityisesti drinkkilasi, mutta sitä voi käyttää yleisesti useisiin drinkkeihin, cocktaileihin tai juomiin erityislasien "kompromissina". Monesti tavalliset juomalasit ovat goblet-tyyppisiä.
9. Irish Coffee -lasi
Irish coffee -lasi on nimensä mukaan erityinen lasi irish coffee -cocktailien tarjoiluun, vaikka mikään ei estä tarjoilemasta herkullista irish coffeeta muistakin astioista. Tätä lasityyppiä ei kuitenkaan juuri käytetä muihin drinkkeihin.
10. Hurricane-lasi
Hurricane-lasi on vetoisuudeltaan tyypillisesti 40-60 senttilitran lasi (Yhdysvalloista peräisin oleva lasi on alun perin vetoisuudeltaan 20 nesteunssia eli 59 senttilitraa).
Lasia käytetään erityisesti näyttävien, värikkäiden ja trooppisten drinkkien tarjoiluun. Tällaisia ovat esimerkiksi Tequila Sunrise, Pina Colada tai Blue Hawaii.
11. Margarita-lasi
Margarita-lasi nimi johtuu tunnetuista margarita-cocktaileista. Lasi muistuttaa laajaa samppanjalasia, jonka muodosta liikkuu erilaisia legendoja.
Kenties tunnetuin on että Los Angelesissa eräs baari sai aikoinaan väärin valettuja samppanjalaseja. He tuumasivat, että saisivat juomista parempia hintoja koska juoma näyttää tavallista suuremmalta.
Villimpi versio kertoo, että Ranskan Marie Antoinette halusi hovinsa nostavan maljan hänen vasemman rinnan muotoisesta maljasta.
12. Samppanjalasi (laaja)
Laaja "coupe" samppanjalasi on vetoisuudeltaan yleisesti 18-24 senttilitraa. Tämän muotoisen samppanjalasin historia alkaa Ranskasta 1700-luvulta, mutta on ollut myöhemmin suosittu myös Yhdysvalloissa 1930- ja 1980-luvuilla.
Laaja samppanjalasi käy myös useiden drinkkien ja juomasekoitusten tekoon, mutta on nykyään melko harvinainen. Sen ovat korvanneet tulip-, martini- ja kapea samppanjalasi.
Nykyisin yleisin samppanjan tarjoiluun käytetty malli on kapea.
13. Martini-lasi
Martini-lasi on "The" cocktail-lasi, eli oikeastaan tyyppilasi kun puhutaan nimenomaan cocktaileista. Lasi laajenee jalan jälkeen tasaisesti ylöspäin laajaksi altaaksi.
Martini-laseista tarjotaan usein tyylikkäitä drinkkejä, kuten Manhattan, Appletini tai Vodka Martini ja sen muunnelmat.
14. Samppanjalasi (kapea)
Kapea samppanjalasi on nykyisin yleisempi kahdesta eri samppanjalasityypistä. Kapea samppanjalasi on vetoisuudeltaan 18-30 senttilitraa. Kuten laajan samppanjalasin, niin myös kapean samppanjalasin historia alkaa 1700-luvulta.
Kapea lasinen samppanjalasi katsottiin sopivammaksi erityisesti kuohuviineille aiempien keraamisten tai metallisten lasien sijaan. Malliltaan kapea, ylöspäin lievästi kapeneva muoto säilyttää hiilidioksidin aiheuttaman kuplimisen ja juoman raikkauden kauemman aikaa.
15. Punaviinilasi
Punaviinilasi on usein pyöreä muodoltaan, tai voimakkaasti alaspäin laajeneva. Muoto täydentää punaviinin vahvempia ja täyteläisempiä aromeja verrattuna valkoviiniin. Kapeampi yläosa keskittää aromeja lasin reunoilla.
Laaja alaosa lisää hapettumista ja vapauttaa aromeja paremmin, jotka keskittyvät voimakkaammin kapeamman yläosan reunoihin. Lasin vetoisuus on useimmiten 30-50 senttilitraa.
16. Valkoviinilasi
Valkoviinilasit ovat keskimäärin tilavuudeltaan pienempiä kuin punaviinilasit. Mallit ovat yleensä enemmän U-muotoisia, vaikka muuten saattavat vaihdella paljon muodoltaan. Vetoisuus on yleensä 15-30 senttilitraa.
Valkoviinilasin muodon sanotaan pitävän paremmin viinin lämpötilan, raikkauden ja aromit, sekä hiilihapot. Lasi muistuttaakin enemmän kapeaa samppanjalasia.
Raikkaammille ja tuoreemmille viineille hapettuminen on vähemmän toivottavaa, joten lasin muoto auttaa säilyttämään raikkauden ja kuplivuuden paremmin, hieman samoin kuten samppanjalasissa.
- Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi
Uusimmat kommentit