Valmistusohje:
Lihan voi laittaa pakastimeen 15-30 minuutiksi ennen viipalointia, jotta viipalointi helpottuu. Tämä ei ole välttämätöntä.
Viipaloi liha ohuesti noin 4-8 mm suikaleiksi lihassyiden suuntaisesti, mikä johtaa pureskeltavampaan lopputulokseen (suositus). Vaihtoehtoisesti leikkaa poikkisyin, mikä johtaa pehmeämpään lopputulokseen.
Laita lihasuikaleet minigrip-pussiin marinadin kanssa. Laita jääkaappiin ja marinoi maun mukaan 12-24 tuntia, mutta suosituksena on lähempänä vuorokautta. Kääntele pussia tarvittaessa, jotta marinadi sekoittuu tasaisesti.
Valmistus erillisessä kuivattimessa: Laita keskilämmölle 8 tunniksi, mutta tämä riippuu kuivattimesta. Varmista tämä kuivattimen ohjeista.
Valmistus kiertoilmauunissa: Laita lihasuikaleet ritilän päälle siten, että suikaleiden väliin jää tilaa noin 1 cm. Laita ritilän alle pelti, siten että ritilän ja pellin välissä on tilaa ainakin 5 cm. Ritilän tulisi olla uunin keskivaiheilla, tai hieman yläpuolella.
- Uunin lämpötilan tulee olla kiertoilmalla 70-75 asteessa
- Valmista lihoja 3-4 tuntia, halutun kuivuuden ja lihasuikaleiden paksuuden mukaan
Muokkaukset
Reseptiä voi muokata maun mukaan, esimerkiksi lisäämällä marinadiin balsamico- tai chilikastiketta. Suosituksena on kuitenkin kokeilla ensin perusreseptiä valmistustuntuman saamiseksi.
Perusresepti on suolaisuudeltaan maltillinen. Suolaisuutta voi lisätä suuremmalla soijamäärällä tai lisäämällä suolaa 2 tl. Varo kuitenkin liikaa suolaisuutta, joka tulee helposti. Makeampi jerky saadaan lisäämällä marinadiin 0,5 dl siirappia.
Resepti sopii periaatteessa mille tahansa lihalle, kunhan se on kohtuullisen vähärasvaista. Jos liha on rasvaista, niin rasvaa kannattaa poistaa mahdollisimman paljon.
Muuta
Jerkyä voi säilöä jääkaapissa maksimissaan kuukauden verran. Kuivalihaa voi periaatteessa säilyttää ilman jääkaappia, mutta sen pitää olla todella kuivaa ja tiiviisti säilöttyä. Tämän reseptin ohjeen mukainen jerky on tarkoitettu nautittavaksi lähiaikoina valmistuksesta.
- Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi
Uusimmat kommentit