Tällä pitsapohjareseptillä syntyy paras pizzapohja. Pohjasta tulee ilmava, rapea ja maukas joka on myös helppo tehdä. Reseptiä on kehitetty ja sovellettu kymmenistä erilaisista pitsapohjaresepteistä pohjautuen niiden arvosteluihin, sekä kokeilujen pohjalta mikä toimii.
Valmistus
Sekoita mitta-astiaan 1 dl vehnäjauhoja ja 2 tl kuivahiivaa. Lämmitä kattilassa 2 dl vettä 42 asteiseksi (tämä on tärkeää!). Tämä lämpötila on optimaalinen kuivahiivalle nopeaksi taikinan kohottamiseksi. Pienempi lämpötila vaatii pidempää kohotusaikaa. Sekoita hiiva-jauhoseos veteen. Sen jälkeen lisää joukkoon loput 4 dl vehnäjauhoja sekä öljy, sokeri ja suola.
Vaivaa taikinaa muutama minuutti yhtenäiseksi tasaiseksi massaksi. Jos et seuraa tarkasti mittoja, taikinaa on hienosäädettävä joko lisäämällä vettä tai jauhoja, riippuen onko se liian kuivaa tai märkää. Liian märkä taikina tarttuu sormiin, liian kuiva murenee eikä kiinteydy ollenkaan. Annetuilla mitoilla taikinan tulisi olla optimaalista 1 pitsapellillistä varten.
Kun taikina on vaivattu, anna seistä sen astiassa liinalla peitettynä noin 1 tunti. Ota leivinpaperi, taittele se uuninpeltiin ensin sopivaksi ja siirrä pöydälle. Kaulitse taikina suoraan paperin päälle pellin muotoiseksi. Taikina on helppo siirtää pellin päälle leivinpaperin päällä suoraan. Voit muotoilla taikinaa sormin vielä tässäkin vaiheessa.
Kun taikina on pellillä, sivele taikinan päälle vielä kevyesti oliiviöljyä. Tämän jälkeen voit lisätä haluamasi pitsatäytteet.
Muuta
Kuivahiivan sijaan myös tuorehiiva käy, tai matalampi veden lämpötila, mutta se vaikuttaa nostatusaikaan. Jos et ole varma, laita pariksi tunniksi kohoamaan tai yön yli jääkaappiin.
Vehnäjauhoina kannattaa käyttää ei-valkaistuja jauhoja. Durum- tai puolikarkeat vehnäjauhot sopivat reseptiin hyvin.
Sokerin ja öljyn tehtävä on edesauttaa kuivahiivan toimintaa, mutta ne parantavat myös rakennetta.
Optimaalista pohjan kypsyyttä ja rakennetta varten uunin tulisi olla 240-250 asteinen ja pitsa täytemäärästä riippuen uunissa noin 15 minuuttia. Pohja kypsyy nopeasti, mutta jos pitsa on liian kauan uunissa liian matalassa lämpötilassa, niin juusto voi kuivapaahtua ja lopputulos on siten liian kuiva.
- Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi
Uusimmat kommentit