Klassinen caipirinha on kaikkien brasilialaisten cocktailien äiti. Tämä virkistävä kolmen ainesosan juoma, on täydellinen herkku myös suomalaisiin harvoihin lämpimiin kesäpäiviin! Se sopii erinomaisesti vaikkapa grillijuhliin perheen ja ystävien kanssa.
Caipirinha on tärkeä osa brasilialaista sosiaalista elämää ja kulttuuria. Se on helppo ja yksinkertainen juoma, mutta siitä on useita eri variaatioita. Tämä resepti on eräs brasilialainen perheresepti ja todella erottuu edukseen muista!
Cachaça on caipirinhan ydin, ja se on brasilialaista sokeriruokomehusta käymisteitse valmistettua alkoholia. Se on rommin serkku, mutta niillä on silti merkittävä ero. Rommi valmistetaan sokeriruo'osta kuten cachaça, mutta ensin keittämällä siitä sivutuotteena melassia, jota sitten käytetään. Käykö vaalea rommi caipirinhaan? Kyllä, maku on samankaltainen; asiaa tuntemattomampi voisi jopa sanoa että ei eroa, mutta aito caipirinha se ei ole. Eikä aito brasilialainen sitä julkeaisi kutsua caipirinhaksi. Joten, jos cachaçaa ei satu olemaan lähistöllä mutta vaaleaa rommia on, niin suomalaisena voinemme tässä oikaista. Kovin pieleen se ei mene.
Caipirinhan juuret ovat portugalilaisessa juomassa, joka tehtiin hunajasta, valkosipulista ja alkoholijuomasta flunssan parantamiseen. Brasiliassa alkoholi vaihdettiin cachaçaan ja hunaja sokeriin, koska sokeriruokoplantaasit olivat paljon yleisempiä kuin hunaja tai viljapellot. Legendan mukaan juoma on kotoisin São Paulon maaseutualueilta, joiden ihmisiä nimitettiin "caipiraksi". Näin ollen juoman nimen voidaan tulkita tarkoittavan vähättelevästi "maalaisjunttia".
Kippis, tai kuten portugaliksi sanotaan, saúde!
Valmistusohje
Valmistukseen per 1 henkilö riittää 3 kokonaista limeä, tai sitten valmista limemehua + 1 kokonainen lime. Skaalaa reseptiä ylöspäin tarvittaessa useille henkilöille.
Lasiksi käy lowball-lasi, tai tavallinen pieni juomalasi. Caipirinhan ydin on cachaçan lisäksi limesiivut, jotka murskataan yhdessä sokerin kanssa.
Lisää sokeri ja limesiivut kuppiin, tai suoraan lasiin ja muserra niitä kääntävin liikkein useaan kertaan. Lisää sitten cachaça ja limemehu, antaen sokerin liueta niihin ehkä varovasti hämmentämällä. Älä ravista! Limemehu voi olla limeistä itse puristettua, tai kaupan pullotettua limemehua. Älä kuitenkaan jätä välistä limesiivujen murskaamista sokerin kanssa ensin. Se on tärkeä osa onnistumista caipirinhan valmistuksessa.
Kun olet murskannut limesiivut sokerin kanssa, lisännyt cachaçan ja limemehun, täytä lasi jäillä ja kaada juoma jäiden päälle. Sekoita kerran tai pari, että juoma sekoittuu jäiden joukkoon. Tai, jos olet murskannut juoman suoraan lasiin, kaada jäät juomaan ja sekoita pari kertaa.
- Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi
Kommentit
Oikein valmistettuna erinomaisen hyvä juoma, ensin kirpeä ja lopussa makeahko, kun sokeria on enemmän pohjalla. Kuten kuuluukin!