Tällä sivulla on foodlibrin käyttöä koskevia yleisimpiä ohjeita. Jos jotakin ei löydy, voit laittaa kysymyksen yhteydenottolomakkeella. Rekisteröityneet käyttäjät voivat ottaa yhteyttä myös käyttäjäkohtaisilla yhteydenottolomakkeilla. Palaute ja kehitysehdotukset ovat tervetulleita, joiden avulla voimme kehittää sivustoa käyttäjien toiveiden mukaisesti.

Ohjeen sisältö:

Sisällön lisäyksen periaatteet

Sisällön luonti

  1. Miten lisään tuotteen

  2. Miten lisään reseptin

  3. Miten lisään kirjan

  4. Miten lisään artikkelin

Kuvat

Profiilisivu

Sisällön lisäyksen periaatteet

Sisältöä lisätäkseen on ensin rekisteröitävä käyttäjätunnus ja kirjauduttava sisään.

Sisällön lisäyksessä on hyvä noudattaa kolmea yleistä periaatetta:

1) Kaiken sisällön tulisi olla ensisijaisesti ruokaan tai juomaan liittyvää, 

2) kommenttien ja kirjoitusten tulisi olla tyyliltään asiallisia ja

3) luvaton kaupallinen mainostaminen linkkien muodossa ei ole sallittua. Omaan henkilökohtaiseen blogiin tai sivustoon voi linkittää.

Ylläpito varaa oikeuden muokata kaikkea sisältöä, jos sisältö ei ole näiden periaatteiden mukainen. Tarkoitus kuitenkin on, että kirjoittajat vastaavat omasta sisällöstään.

Sisällön luonti

Erityyppistä sisältöä voi luoda tarkoituksen mukaan. Lue alta tarkempi kuvaus kustakin sisältötyypistä ja kuinka sitä lisätään. Sisältöä voi linkittää ristikkäin, kuten esimerkiksi reseptissä käytettävä tietty tuote.

1. Miten lisään tuotteen?

Kaupoissa myytävät tuotteet on jaoteltu sivustolla tuotteisiin ja alkoholituotteisiin. Niiden lisäys on samankaltaista.

Tuotteen voi lisätä navigaatiopalkin kohdasta "Lisää sisältöä > Tuote", jolloin avautuvan kaavakkeen voi täyttää. Ennen uuden tuotteen lisäämistä, tarkistathan ettei täsmälleen samaa tuotetta ole lisätty jo ennestään. Tuotteen voi lisätä "nostalgiatuotteena", eli jo myös lopetetun tai vanhan tuotteen voi lisätä, vaikka siitä olisi jo kaupoissa uudempi versio.

Tuote kannattaa lisätä mahdollisimman kattavasti tuoteselosteen tai valmistajan tietojen mukaan, sillä enemmän tietoa on lukijalle aina parempi. Itse lisätyn tuotteen sisältöä voi kuitenkin täydentää myös jälkikäteen. Ylläpito varaa oikeuden muokata tai täydentää sisältöä. Kaavakkeen kaikkia kohtia ei ole silti pakko täyttää.

Jos haluat lisätä oman mielipiteen ja arvostelun lisäämällesi tuotteelle tai muiden lisäämille tuotteille, niin tämän voi tehdä lisäämällä kommentin.

Tuotteeksi hyväksytään mikä tahansa Suomessa kaupassa myytävä ruoka tai juoma. Alkoholijuomille on varattu oma kaavake, joka täytetään samoilla periaatteilla. Muu tuote kuin ruoka, ruoka-ainekset tai juoma, tai asiaton sisältö poistetaan.

2. Miten lisään reseptin?

Kuten tuotteen, reseptin voi lisätä navigaatiopalkin kohdasta "Lisää sisältöä > Resepti", jolloin avautuvan kaavakkeen voi täyttää. Vaikka reseptistä olisi jo olemassa useampikin saman niminen sivu, niin tämä ei haittaa, sillä saman ruoan voi tehdä monin eri tavoin, mikä onkin ruoanlaiton suola! Kuitenkin täysin identtistä sisältöä kannattaa välttää. Erottuaksesi monista muista samannimisistä resepteistä, kuten "Makaronilaatikko", yritä nimetä se eri tavalla, esim. "Hildan makaronilaatikko" tai "Chili-makaronilaatikko" tms.

Käyttäjä voi luonnollisesti muokata reseptejään jälkeenpäin. Kuitenkin suuria muutoksia aiempaan valmistusohjeeseen kannattaa välttää; luo silloin mieluummin uusi resepti ja linkitä tämä aiemmasta versiosta.

Jos resepti on suora kopio muualta, niin on hyvän tavan mukaista kirjoittaa reseptin lähde, jolle on oma kenttänsä. Lähteeksi voi laittaa vaikkapa sivun "greedycookings.com/risotto," tai fyysisen kirjan ollessa kyseessä sen nimi ja julkaisuvuosi.

3. Miten lisään kirjan?

Kirjan voi lisätä navigaatiopalkin kohdasta "Lisää sisältöä > Kirjasivu". Avautuvalle tekstipohjalle voi kirjoittaa kirjan yleisiä muistiinpanoja, lisätä kuvan, kirjan kuvauksen tms. Varsinaista sisältöä kirjaan luodaan esimerkiksi oman reseptin muokkaussivun alalaidassa olevalla "kirjan hierarkia" valinnalla ja valitsemalla haluttu kirja. Voit myös lisätä muiden reseptejä tai sisältöä selaamalla ja valitsemalla "Lisää kirjaan".

Voit antaa kaikille tai tietyille käyttäjille luku- tai muokkausoikeuksia kirjoihin.

4. Miten lisään artikkelin?

Artikkelin voi lisätä navigaatiopalkin kohdasta "Lisää sisältöä > Artikkeli". Artikkelin voi kirjoittaa laajasti jollakin tavalla ruokiin ja juomiin liittyvästä aiheesta, esimerkiksi vaikka kotivarasta, syötävistä luonnonkasveista, elimistön energiatarpeesta, ruokailuvälineistä, sahdin valmistuksesta tai mitä mieleen juolahtaa.

Kuvat

Artikkeleihin, tuotteisiin tai resepteihin lisättävien pääkuvien tulee olla vähintään 800 x 450 pikseliä kooltaan (16:9 suhteella). Tätä suuremmat kuvat skaalataan alaspäin automaattisesti tähän kokoon, sen mukaan kumpi sivu saavuttaa ensin minimimitan. Parhaan skaalaustuloksen saavuttamiseksi kuvien olisi hyvä olla 16:9 suhteisia.

Kuvien on oltava .jpg tai.jpeg muodossa ja pienempiä kuin 500 KB (0,5 megatavua), mutta suositus on tehdä kuvista mahdollisimman vähän tilaa vieviä. Voit käyttää esimerkiksi jotain valmiita kuvanskaalaajia kuten https://imageresizer.com/ tai tähdätäksesi pienimpään mahdolliseen kokoon menettämättä liikaa laatua (suositus), https://imagecompressor.com/ Aluksi käyttäjien kuville on varattu 10 MB levytilaa, jota voimme kasvattaa jatkossa.

Sisällön joukkoon lisättävissä kuvissa on vain leveysrajoitus. Ne voivat olla korkeampia kuin 450 pikseliä.

Kaikkien kuvien tulisi olla selkeitä ja edustavia. Tuotteen kuvan voi löytää esimerkiksi valmistajalta, tai kuvahausta. Sen voi ottaa myös itse, mikä onkin suositeltavaa ainakin resepteissä. Voit katsoa tarvittaessa esimerkkejä jo lisätyistä kuvista.

Huomioi myös tekijänoikeuslaki valokuvista, jos käytät muuta kuin omaa valokuvaa. Tekijänoikeuslaki määrittää kuvien käytön suhteen teoskynnyksen, onko valokuva omaperäinen teos vai tavallinen valokuva tai siihen verrattava. Lähtökohtaisesti tavalliset tuotekuvat eivät ole valokuvateoksia, joten niitä voi käyttää kuvina. Lue tarvittaessa lisää valokuvien tekijänoikeuksista.

Profiilisivu

Profiilisivuille voi kirjoittaa omaa sisältöä ja linkkejä. Näet sieltä myös oman aktiivisuutesi ja luomasi sisällön, kirjanmerkkisi, kirjat, lisäämäsi kuvat jne.

Käyttäjien profiilisivuilla on yhteydenottokaavakkeet, joilla muut käyttäjät voivat ottaa sinuun yhteyttä. Jos et tätä halua, ota yhteydenottokaavake pois käytöstä.