Tällä sivulla on foodlibrin käyttöä koskevia yleisimpiä ohjeita. Jos jotakin ei löydy, voit laittaa kysymyksen yhteydenottolomakkeella. Palaute ja kehitysehdotukset ovat tervetulleita, joiden avulla voimme kehittää sivustoa käyttäjien toiveiden mukaisesti.

Ohjeen sisältö:

Sisällön lisäyksen periaatteet

Sisällön luonti

Miten lisään tuotteen

Miten lisään reseptin

Miten lisään kirjan

Miten lisään artikkelin

Kuvat

Profiilisivu

Sisällön lisäyksen periaatteet

Sisältöä lisätäkseen on ensin rekisteröitävä käyttäjätunnus ja kirjauduttava sisään.

Sisällön lisäyksessä on hyvä noudattaa kolmea yleistä periaatetta:

1) Kaiken sisällön tulisi olla ensisijaisesti ruokaan tai juomaan liittyvää, 

2) kommenttien ja kirjoitusten tulisi olla tyyliltään asiallisia ja

3) luvaton kaupallinen mainostaminen linkkien muodossa ei ole sallittua. Omaan henkilökohtaiseen blogiin tai sivustoon voi linkittää.

Ylläpito varaa oikeuden muokata kaikkea sisältöä, jos sisältö ei ole näiden periaatteiden mukainen. Tarkoitus kuitenkin on, että kirjoittajat vastaavat omasta sisällöstään.

Sisällön luonti

Erityyppistä sisältöä voi luoda tarkoituksen mukaan. Lue alta tarkempi kuvaus kustakin sisältötyypistä ja kuinka sitä lisätään. Sisältöä voi linkittää ristikkäin, kuten esimerkiksi reseptissä käytettävä tietty tuote.

1. Miten lisään tuotteen?

Tuotteen voi lisätä navigaatiopalkin kohdasta "Lisää sisältöä > Tuote", jolloin avautuvan kaavakkeen voi täyttää. Ennen uuden tuotteen lisäämistä, tarkistathan ettei täsmälleen samaa tuotetta ole lisätty jo ennestään. Tuotteen voi lisätä "nostalgiatuotteena", eli jo myös lopetetun tuotteen voi lisätä, vaikka siitä olisi jo uudempi versio.

Tuote kannattaa lisätä mahdollisimman kattavasti tuoteselosteen tai valmistajan tietojen mukaan, muuten ylläpito varaa oikeuden muokata tai täydentää sisältöä. Tuotteen sisältöä voi muokata jälkikäteen vain riittävillä oikeuksilla määritetty käyttäjä tai moderaattori, joten lisäys kannattaa tehdä huolellisesti. Kaavakkeen kaikkia kohtia ei ole pakko täyttää.

Jos haluat lisätä oman mielipiteen ja arvostelun tuotteelle, niin tämän voi tehdä lisäämällä kommentin.

Tuotteeksi hyväksytään mikä tahansa Suomessa kaupassa myytävä ruoka tai juoma. Alkoholijuomille on varattu oma kaavake, joka täytetään samoilla periaatteilla. Muu kuin ruoka tai juoma, tai asiaton sisältö poistetaan.

2. Miten lisään reseptin?

Reseptin voi lisätä navigaatiopalkin kohdasta "Lisää sisältöä > Resepti", jolloin avautuvan kaavakkeen voi täyttää. Vaikka reseptistä olisi jo olemassa useampikin saman niminen sivu, niin tämä ei haittaa, sillä saman ruoan voi tehdä monin eri tavoin, mikä onkin ruoanlaiton suola! Kuitenkin täysin identtistä sisältöä kannattaa välttää.

Toisin kuin tuotteita, niin käyttäjä voi muokata reseptejään jälkeenpäin. Kuitenkin suuria muutoksia aiempaan valmistusohjeeseen kannattaa välttää, vaan luo mieluummin uusi resepti ja linkitä tämä aiemmasta versiosta.

Jos resepti on suora kopio muualta, niin on hyvän tavan mukaista kirjoittaa reseptin lähde.

3. Miten lisään kirjan?

Kirjan voi lisätä navigaatiopalkin kohdasta "Lisää sisältöä > Kirjasivu". Avautuvalle tekstipohjalle voi kirjoittaa kirjan yleisiä muistiinpanoja, kirjan kuvauksen tms. Varsinaista sisältöä kirjaan luodaan selaamalla tuotteita tai reseptejä ja valitsemalla "Lisää kirjaan".

Voit antaa kaikille tai tietyille käyttäjille luku- tai muokkausoikeuksia kirjoihin.

4. Miten lisään artikkelin?

Artikkelin voi lisätä navigaatiopalkin kohdasta "Lisää sisältöä > Artikkeli". Artikkelin voi kirjoittaa haluamastaan ruokiin ja juomiin liittyvästä aiheesta.

Kuvat

Sisältöön lisättävien kuvien tulee olla vähintään 800 x 450 pikseliä kooltaan (16:9 suhteella). Tätä suuremmat kuvat muokataan automaattisesti tähän kokoon, sen mukaan kumpi sivu saavuttaa ensin minimimitan. Parhaan skaalaustuloksen saavuttamiseksi kuvien olisi hyvä olla 16:9 suhteisia.

Kuvien tulisi olla selkeitä ja edustavia. Tuotteen kuvan voi löytää esimerkiksi valmistajalta, tai kuvahausta. Sen voi ottaa myös itse. Voit katsoa tarvittaessa esimerkkejä jo lisätyistä kuvista.

Huomioi myös tekijänoikeuslaki valokuvista, jos käytät muuta kuin omaa valokuvaa. Tekijänoikeuslaki määrittää kuvien käytön suhteen teoskynnyksen, onko valokuva omaperäinen teos vai tavallinen valokuva tai siihen verrattava. Lähtökohtaisesti tavalliset tuotekuvat eivät ole valokuvateoksia, joten niitä voi käyttää kuvina. Lue lisää valokuvien tekijänoikeuksista.

Profiilisivu

Profiilisivuille voi kirjoittaa omaa sisältöä ja linkkejä.