Käyttäjän Admin kuva
Pe, 05/07/2021 - 21:29 Admin

Hyvät työvälineet ovat olennaisia onnistuneessa ruoan valmistuksessa. Ensin kannattaa hankkia laadukkaat perusvälineet, jotka toimivat pohjana kaikessa valmistuksessa.

Perusvälineiden jälkeen voi hankkia lisää tarpeen mukaan. Mitkä ovat tärkeimpiä perusvälineitä ruoan laitossa?

1. Teräksinen paistinpannu

Paistinpannuja on kolmea päätyyppiä: Pinnoitettu tai tarttumaton pannu, valurautapannu ja teräspannu. Kaikissa on omat etunsa, mutta teräspannu on yleiskäyttöisin ja helppohoitoisin. Vain munien paistamiseen se ei sovellu hyvin.

Valurautapannu on erinomainen, mutta vaatii myös eniten hoitoa. Pinnoitettu pannu on uutena yleiskäyttöön erinomainen, mutta se kuluu suhteellisen nopeasti ja varsinkin halvemmista pannuista voi irrota ruokaan haitallisia aineita.

Laadukas teräspannu kestää jopa 20-30 vuotta kovaa käyttöä.

2. Kokkiveitsi

Kokkiveitsiä on monenlaisia ja halvallakin veitsellä pärjää, mutta laadukas n. 20 cm veitsi kestää pitkään ja se on tarpeen tullen myös teroitettavissa aina uudestaan.

3. Leikkuulauta

Leikkuulautoja on muovisia ja puisia. Laadukas puinen leikkuulauta on näyttävämpi, vakaampi ja veitsiystävällisempi, mutta lihankäsittelyssä se voi olla hankalampi puhtauden kannalta.

Muovinen leikkuulauta sopii erityisesti liha- ja kalatuotteille, mutta varsinkin halvemmat laudat saattavat kupruilla ja pinta ravistua, jolloin siitä voi irrota muovinkappaleita.

Leikkuulaudan valinta on enemmän makuasia, mutta sen tulisi olla tarpeeksi jämäkkä ja laadukas.

4. Kannellinen kattila 3-5 litraa

Laadukas kattila on suhteellisen paksupohjainen, joka johtaa lämmön tasaisesti. Kattiloita on monenlaisia ja niitä voi hankkia useampiakin, mutta teräskattila on paras vaihtoehto.

Laadukkaiden kattiloiden pohjan välikerroksessa voi olla lämpöä johtavaa metallia, kuten kuparia tai alumiinia, vaikka kattila on muuten teräksinen.

5. Mittalusikka

Mittalusikoita voi olla useampia eri tarkoitukseen, esim. 2-3 kpl. Niissä tulisi olla riittävän pitkä varsi, mittaosan tulisi olla kapea ja niiden tulisi olla tarpeeksi vahvoja. Pitkällä varrella ulottuu hyvin esimerkiksi säilyke- tai hillopurkkeihin.

Puolipallon muotoiset mittaosat ovat hyviä. Varren tulisi riittävän vahva, jotta sillä voi kauhoa vaikka jäätelöpalloja tai vastaavaa.

Mittalusikoita saa myös vaa'an kanssa, jolloin ne sopivat pienten määrien tarkkaan punnitsemiseen.

6. Mitta-astia

Mitta-astia on tarpeellinen nesteiden mittaamiseen. Hyvä mitta-astia on suuri muki, jossa on useampia mittamuunnoksia, kuten millilitrat, desilitrat, nesteunssit tai kupit.

Hyvä mitta-astian tilavuus on 0,5-1,0 litraa, mutta astioita voi valita parikin kappaletta joista toinen on pienempi ja tarkempi.

Mitta-astian olisi hyvä olla mikronkestävä, kuten pyrex-mitta-astia.

7. Siivilä

Siivilää tarvitaan yllättävän moneen paikkaan. Käyttötarkoituksia voivat olla kastikkeiden, riisin, nesteiden, jalosteiden tai muiden vastaavien siivilöinti.

Hyvä siivilä on tiheäverkkoinen n. 10-15 cm halkaisijaltaan. Siivilöitä voi olla vaikka kaksi, erittäin tiheä ja hieman harvempi.

8. Paistinlasta

Paistinlasta on luonnollisesti yhtä tärkeä kuin paistinpannu. Paistinpannusta riippuu, millainen lastan pitää olla. Pinnoitetulle pannulle teräslasta ei pääsääntöisesti sovi.

Teräs- ja valurautapannulle teräslasta on kuitenkin paras. Yleiskäyttöisesti laadukas muovilasta sopii molemmille.

9. Kauha

Kauhoja tarvitaan periaatteessa kaksi: Tavallinen kauha ja pastakauha.

10. Uunivuoka

Uunivuoka on tärkeä useiden laatikkoruokien valmistamiseen, kuten kaalilaatikko, makaronilaatikko, vuokaruoat ja lasagne.

Uunivuokia on monenmuotoisia. Kannattaa valita tarpeeksi suuri, jotta ruokaa voi valmistaa tarvittaessa 4-6 hengelle.

Muita tarpeelliset välineet

Kun perusvälineet on hankittu, pärjää näillä jo melkein kaikkeen ruoan valmistukseen. Muitakin hyödyllisiä välineitä on paljon, mutta "keittiöromun" keräämistä kannattaa silti välttää. Pidä välineet selkeinä ja yksinkertaisina.

Kuitenkin muitakin hyödyllisiä välineitä on tarpeen mukaan, esimerkiksi:

1. Tehosekoitin

2. Lävikkö

3. Raastinrauta

4. Sekoituskulho

5. Y-leikkuri

6. Pihvipihdit

7. Paistimittari

8. Sauvasekoitin